Babies Blog

Ect (elektrchok) og dens bivirkninger

D. 26. november 2018

 

Jeg har set Anders Aggers dokumentar om ECT, eller elektrochok som man også kalder det.

Det er dejligt at se, at nogle mennesker har god effekt af ECT. Der er delte meninger om hvorvidt det er skadeligt eller godt - i hvert fald hvis man spørger helt almindelige mennesker. Da jeg første gang blev tilbudt ECT havde jeg prøvet en hel del medicin og var klar til at prøve alt for at få det bedre. Nogle af mine venner var knapt så positive over mit valg, men lad os vende tilbage til det - først vil jeg forklare hvordan det foregår ...

Jeg har fået over 50 behandlinger bredt ud over en periode på omkring 2-3 år. Det fungerede, for mig, sådan at jeg var indlagt på psykiatrisk afdeling og blev kørt over på somatisk mandag-, onsdag- og fredag morgen. Der blev jeg lagt i fuld narkose af som regel søde mennesker. Nogle enkelte havde problemer med at jeg er tatoveret på min ene hånd, så det gjorde det svært for dem at lægge drop til bedøvelsen. Når man sover, får man sat svagt strøm til hjernen, så den går i krampe. Ja egentligt er det hele kroppen, der kramper og det kan mærkes når man vågner fra narkosen. I hvert fald havde jeg meget ømme muskler.

ECT er en meget gammel form for behandling, men de kloge siger, at den er effektiv mod depressioner. Min egen erfaring siger, at den virkede. Måske dog som at tisse i bukserne på en regnvejrsdag, og jeg har flere gange sagt at jeg ALDRIG vil tage imod tilbuddet hvis jeg fik det igen. Selvom jeg har sagt dette, har jeg alligevel været så desperat efter at få det bedre, så jeg har sagt ja til tilbuddet.

Det lyder som en voldsom behandling og det føler jeg også at det har været. Efter de sidste par stykker klagede jeg over, at jeg ikke kunne bevæge mine ben, da jeg vågnede fra narkosen. Men det er ikke det værste: Min hukommelse er som en si. Som sygeplejersken sagde i dokumentaren; "Ja, hukommelsen kommer igen ..". Jeg er meget ked af, at næsten alle fagpersoner siger det! For det passer altså ikke i alle tilfælde! Det er over et år siden at jeg fik den sidste behandling og jeg spørger stadig om ting igen og igen. Visse ting fra min fortid husker ikke. Generelt bare dårlig hukommelse. Det seneste vi har fundet på herhjemme håber jeg kommer til at fungere. Et ugeskema! Dels er det for at sætte min hverdag i system, men jeg kan også træne min hukommelse gennem den. Fx hvornår min bedre halvdel får fri.

Min konklusion: oplys for helvede om de bivirkninger, der kan opstå. Hvis jeg kan gå tilbage og vælge .. ja ... den er svær for jeg tror sgu at jeg vil sige ja igen. Men mest fordi jeg bliver desperat. Som sagt tidligere, vil jeg, som jeg har det  nu, aldrig sige ja tak igen! Og det er jo på en måde lidt skræmmende, ikke?